A leghíresebb parfümőrök

2018. Szeptember 14.

Valószínűleg sok mindent tudsz a parfümről amit éppen viselsz. A márkáját, a nevét. Talán tudod, hogy milyen illatjegyű: „fás, fűszeres” vagy inkább „citrusos”, esetleg „orientális”. Azt viszont biztosan nem tudod, hogy kinek köszönheted, ki alkotta meg az illatát. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk neked néhány híres parfümőrt, és garantáljuk, hogy lesz benne meglepetés.

 

Te hogyan képzelsz el egy parfümőrt?

 

A legnagyobb, leghíresebb, parfümőrök  - ők  tervezik az illatokat -  legtöbbször férfiak. Ez egy női parfüm esetében nem lenne meglepő, de a legtöbb férfi illatot is férfiak tervezik.

A parfümőrök egyébként furcsán dolgoznak: bár az lenne a logikus, ha a nagy illatházaknak (például a Chanel-nek, vagy az YSL-nek, és még sorolhatnánk) saját illatkreátoraik lennének, de nincsenek, mert a legtöbb illatkészítő szabadúszó, azaz, azzal dolgoznak, aki éppen felkéri őket.

Ilyen szabadúszó Sandra Dziad, aki lehet, hogy már tervezett Neked parfümillatot. 


Sandra Dziad

Sandra a grasse-i Galimard parfümgyárban dolgozik szabadúszóként. A parfümgyárak egyébként tényleg olyanok, ahogy elképzeled: kémcső, fehér köpenyes emberek, tesztszobák, és illatok, és illatok, és illatok, minden mennyiségben.

Tervezett illatot a Chanel-től a Dior-on át egészen a Nina Ricci-ig szinte minden nagy parfümháznak. Ez teszi Őt igazán különössé, no meg az, hogy Sandra nő, mégis az egyik legkeresettebb parfümőr.


Pierre Bourdon

Pierre Bourdon lehetne egy francia egyetemista srác is, de nem az.
Ő arról híres, hogy forradalmasította a parfümpiacot, ő volt az első „nagy név".

Pierre az 1980-as években kapta meg a lehetőséget arra, hogy „illatot tervezzen”, és azonnal átütő sikerrel kezdett: emlékszel Davidoff Cool Water-ére? Ő készítette, akárcsak Yves Saint Laurent – korszakalkotó - Couros-át, amelyik a 80-as évek végén, és a kilencvenes években a legkelendőbb parfüm volt.

Pierre készített még pár sztárparfümöt, többek között a Dior Dolce Vita-t, a Shisheidonak készítette a Feminte du Bois-t, és dolgozott a Ferré-nek is, sőt 10 évvel ezelőtt az év parfümje is az Ő nevéhez köthető. (Nem mondjuk meg melyik az, hogy még izgalmasabb legyen a cikk)


Erzsébet királyné

Ebben a részben egy kicsit csúsztatunk, de megérdemeljük. 


Nos, Erzsébet királyné Károly Róbert felesége volt, és nem akart lemaradni az urától (tudjuk, hogy Károly Róbert alapította az Anjou házat). Erzsébetnek kitűnő ízlése volt, és remek szaglása, Ő tervezte meg a világ első parfümjét, amit kétféleképpen is hívnak: van aki Királyné vizének, más pedig a The Queen of Hungary’s Water-nek nevezi (ez majdnem ugyanaz, csak magyar Királynő vize).

Ahhoz, hogy megértsd, miért volt ennek a víznek elképesztő nagy jelentősége (és miért írt róla még Grimm is a meséiben) kattints ide, egy külön cikket írtunk róla: Magyar a világ első parfümje 


Híres női parfümtervezők

Mivel kevesen vannak, nem nehéz összegyűjteni a legnagyobb, leghíresebb női illatkreátorokat. 


Karyn Kohurny egy amerikai parfümkészítő, akiről nem hallottál, pedig az Estée Lauder sok illatát köszönheti Neki (például a Pleasure-t, vagy a Knowing-ot), de Tommy Hilfiger Tommy-ja és Tommy Girl-je is az Ő keze munkája (ezek a mai napig kapható parfümök). Legutolsó munkáját a DKNY Be Delicious-át sem kell bemutatni Neked.

Sophia Grojsman-ról sem sokan hallottak, pedig szinte biztosak vagyunk benne, hogy ismered a Bvlgari Pour Femme-t vagy Calvin Klein Eternity-jét és Lancôme Trésor-ját. Mindet Ő készítette (és még sok másikat).

Még egy kihagyhatatlan parfümkészítő nő: Mathilde Laurent, akinek a neve semmire nem predesztinálja Őt, mert nem a Laurent-nek, hanem a Cartier-nek dolgozik: Ő készítette a híres Cartier L'Envol-t (éppen tavaly), és a Les Heures Vertueuse III-t is.

Ma a világ egyik legfelkapottabb női parfümkészítője. 


Híres férfi parfümtervezők

Sokkal több híres férfi parfümtervező van, mint nő, ezért ez a lista lehetne akár beláthatatlanul hosszú is, szóval tényleg csak néhány kiemelkedő férfit, és az illatát mutatjuk meg Neked. 


Az egyik legnagyobb név (nemrég volt Magyarországon is) Francis Kurdijan, akihez olyan parfümök köthetők, mint Elizabeth Arden: Green Tea-je, a Giorgio Armani Mania-ja, Narciso Rodriguez For Her-je, vagy éppen Versace Versus-sza.
Évek óta az egyik legkeresettebb parfümőr.  

Jean-Claude Ellena más utat járt be: Ő egy ideig dolgozott a Bvlgari-nak, majd Frederic Malle-nak (Ő tervezte a L'Eau d'Hiver-t), utána a Hermes-nek, ahol olyan parfümöket tervezett, mint a Terre d'Hermès, vagy a Voyage d'Hermès, de dolgozott Yves Saint Laurent-nek (In Love Again), és Cartier-nek is. 

Jacques Polge-ot nem szabad kihagyni, mert úgy volt a Chanel vezető tervezője, hogy mire oda került már világszerte ismert parfümöket tervezett például az Ungaro Diva-t. A Chanel-nél az első munkája az Allure volt, ami a mai napig az egyik legjobb illatuk.

Lehet, hogy a fenti parfümök közül nem mindent találsz meg nálunk, de kattints, és nézd meg a kínálatunkat!

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés