Magyar a világ első parfümje?

2016. Január 17.

Kutatások szerint a világ első parfümje - melynek cseppjéért súlyos aranyakat fizettek anno - nagyjából 700 éves, és természetesen magyar.
A neve is erre utal: A Magyar Királyné Vize

 

Erzsébet királynő: az első magyar parfümőr

 


Erzsébet királyné I. Károly felesége volt. I. Károlyt pedig Károly Róbertként ismerheted. Ő volt az a királyunk aki 1310-1342 között uralkodott, megalapította az Anjou házat is. De most nem ő a fontos, hanem a felesége, és a Királyné Vize. Utazzunk az időben, ugorjunk vissza pár évszázadot, hogy megértsük, micsoda jelentősége van a Magyar Királyné Vizének.

 

Higiénia: a nem létező fogalom


A történelem során számtalan hiteles dokumentum maradt fent, amiből remek korrajzokat, korleírásokat lehet készíteni. Mondunk pár példát, a (jóval a magyar parfüm utáni idők) nem létező higiéniára. Több évszázaddal a Magyar Királynő Vize után Párizsban feltalálják a magas sarkú cipőt. Akkoriban még nem létezett csatornázás, ezért az elegáns párizsi hölgyek bokáig a szarban mentek el Versailles híres szalonjaiba. A magas sarkú cipő abban segített, hogy legalább a ruhájuk ne legyen fekáliás.  A férfiak higiéniája kimerült a havi 1 fürdésben, és abban, hogy talán hetente egyszer kimosták az alsóneműjüket. Még Petőfi idejében is előfordult, hogy az országgyűlési képviselő úr hajából - miután levette a fehér parókáját -  hullottak a tetvek. Petőfiről pedig egyszer valaki azt írta, hogy „elképesztően szaglott”. Így már könnyebb megérteni mekkora újdonság volt a Királynő Vize, pár száz évvel azelőtt.

Az egyetlen magyar parfümőr újragondolta


Minya Viktória - az egyetlen magyar parfümőr - még egy 2014-es cikkben elmondta, hogy a legújabb munkája a Magyar Királynő Vizének újragondolása. Ő már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy valószínűleg a világ első parfümjéről beszélünk, és olyan alapanyagokat tartalmazott, amiket már az 1300-as években is ismertek. A víz több illóolajjal keverve, együtt adta ki a Magyar Királynő Vizét. Minya Viktória ezt gondolta újra, és készítette el parfümjét Hongrie néven. 
 

The Queen of Hungary’s Water


Az már biztos, hogy a The Queen of Hungary’s Water-ként emlegetett kölni volt az első alkohol tartalmú parfüm Európában, és valóban a XIV. században használta a királyné. A parfümöt azonban elnyelte a történelem vihara. Mára már nem lehet kideríteni, hogy ki készítette, csak sejteni lehet, hogy rozmaring, levendula, menta, zsálya, majoránna, narancsvirág és citrom voltak az alapanyagai.  Egészen az Eau de Cologne megjelenéséig (XVIII. századig) a Magyar Királyné Vize olyan népszerű volt Európában, hogy orvosságként is ajánlották, sőt még Grimm meséjében is vannak utalások rá.


Ma már nincs ilyen parfüm, de remek női parfümöket találsz itt, illetve férfi parfümöket itt

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés