Ámbra, ámbrás cet, parfüm

2015. December 30.

Az ámbrás cetek időnként felöklendeznek magukból, nagyobb darab - akár tíz kilónyi - fekete anyagot. Ez az ámbra, ami a parfümgyártás egyik alapanyaga, és ha most lenne Nálad egy nagyobb darab, hidd el, nagyon boldog lennél.

 

Pontosan mi az ámbra?

Az ámbra az ámbráscetek gyomrából (konkrétan a beleiből) felköpött, szürke, és fekete, viaszos állagú anyag.

Az -illatos- ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Úgy keletkezik, hogy amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Moby Dick című klasszikus művében Herman Melville pontosan leírja, hogyan gyűjtik be az ámbrát az óceán partjain.

Ne mond, hogy nem kellene bálnahányás neked!

Mondjuk ki, hogy az ámbra nem más mint bálnahányás.

Viszont kilója 10.000 dollár. Nagyjából 3.000.000 forint.

Nem csoda, hogy évtizedek óta próbálják szintetikusan előállítani, hiszen ritka, és a parfümgyártás alapanyaga. Sokan azt mondják, hogy ha az ámbrát olcsóbban elő lehetne állítani akkor a parfümök ára is drasztikusan csökkennne. És ettől nem is vagyunk messze.

 

 

A balzsamfenyő gén

Kanadai kutatók azt állítják, hogy a balzsamfenyő génje élesztőbe illesztve lehetővé teszi a cisz-abienol (nem kell megjegyezni, nyugi) ipari méretű gyártását, és így az ámbra kiváltását a parfümgyártásban. És ez jó hír, mert nem kell keresgélni állandóan az ámbrát, ráadásul (ahogy az egyik tudós fogalmazott) az emberek hamar belejönnének abba, hogy nem bálnahányadékkal, hanem fenyőgyantával illatosítják majd magukat. Természetesen ez túlzás, hiszen az ámba szilárd, ezért lehetetlen fújni. Inkább arra érdemes koncentrálni, hogy ha tényleg kiváltják a fenyővel az ámbrát, akkor biztosan csökkenni fog az áruk, mert fenyő rengeteg van.

Addig azonban marad az ámbra csodálatos illata és a drága parfümök.

Ámbrát tartalmazó parfümöket ide kattintva találsz >>

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés