Illatcsaládok

2015. December 30.

Sok szakmában léteznek olyan szakkifejezések, melyeket óhatatlanul hallasz de nem pontosan értesz. Ezt bevallani meg ciki. A parfümök esetében is van ilyen. Ugye hallottad már az például, hogy virágos, vagy orientális illatcsalád? De tudod, hogy mit jelent?

 

A mágikus tannin

Amikor elmész egy borkóstolóra, készülj fel arra, hogy a tannin szót biztosan többször fogod hallani. Igazából ez lesz az egyetlen, amit megjegyzel, és mire hazamész meglesz az a kép, ahogy a borász - értő gondoskodással lötyköli a bort - majd belekóstolva kijelenti, hogy ebben kevésbé, vagy nagyon lehet érezni a tannint. Majd odaadja neked, hogy kóstolj Te is a tanninokat. Ilyenkor illik nagyon komoly arckifejezéssel helyeselni, hogy Te is pontosan így érzed. De tudod, hogy mik a tanninok és mit kell érezned? Mennyivel jobb lenne, ha előre elmondanák, nem igaz? A tannin ugyanis egy kis píárt kapott, mert semmi egyéb, mint csersav. Csak az nem hangzik olyan jól. A csersavtól / tannintól savanyúbb (szárazabb) a bor.

Na, ennyit a tanninról: jöjjön helyette a parfümszakkifejezések sora.

 

Illatjegyek: mint a horoszkóp

Az illatjegyek parfümöket tipizálnak, csoportosítanak az illatuk alapján. Kicsit elvont fogalmak, és ahogy nincs két egyforma bika horoszkópú ember, úgy nincsen 2 parfümillat sem ami az adott családban ugyanolyan. Az összes parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba, ami mindössze annyit jelent, hogy az azonos illatcsaládba tartozó parfümök illata közel áll egymáshoz.

A teljes megértéshez tudnod kell, hogy minden parfümnek van szív, fej, és bázisillata. Ha ezekről az illatokról többet akarsz tudni, kattints ide. Gyorstalpalónak elmondjuk, hogy a fejillat az amit először érzel. Hamar elillan, és helyét felváltja a szívillat, amit a következő 10-30 percben fogsz érezni, majd marad az alapjegy, alapillata a parfümnek.

 

A 7 fő illatcsalád

Igazából 7 fő illatjegy van (mondjuk ezek a horoszkópok): ez a 7 fő illat a következő: citrusos, virágos, aromás, fás, orientális, chípre, és a bőr.

A virágos illatcsaládba tartozik a legtöbb parfüm. Egyértelműen virágillatok dominálnak benne. A citrusos illatcsalád a citromra, narancsra, mandarinra, grépfrútra épülnek, azokat az illatokat rejtik. Az aromás illatcsaládba a nehezebb, édesebb illatok tartoznak, míg a fás illatcsaládba a fűszeresebb illatok. Orientális egy illatcsalád akkor, ha meleg, érzéki illatokkal teli a parfüm, chypre egy 1917-ben megalkotott Coty illatról kapta a nevét: a chypre: ciprus. Maradt a bőr illatcsalád, ami a legrégebbi összetevő a parfümgyártásban: édes, füstös illat.

A jó hír, hogy ha megjegyzed azt, melyik illatcsalád nagyjából milyen illatokat tartalmaz, akkor körülbelül be tudod azonosítani azt is most milyen parfümöt használsz, és azt is hogy mi  áll jól Neked.

A rossz hír az, hogy ezek csak a fő illatcsaládok. Minden illatcsaládnak legalább 2, de inkább sokkal több alcsaládja létezik. Ezek mondjuk a horoszkópban az aszcendensek: amikor valaki bak, de ikrek aszcendenssel, az olyan, mint a fás-virágos illatcsalád, vagy az orientális – virágos, netán az orientális-aromás: de ezeket már tényleg csak akkor érdemes megtanulni, ha parfümkészítőnek készülsz.

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés