A Pokol illata

2018. November 13.

Ha megkérdeznénk Tőled, hogy szerinted milyen illata lehet a Pokolnak, akkor nagy valószínűséggel azonnal beugrana az a kép, ahogy az ördög áll egy hatalmas üst előtt, (az ördög vagy piros, vagy fekete) egy nagy fakanállal keveri azt az üstöt, amibe emberek ugrálnak bele, miközben szúrós kénszag lengi be a hatalmas barlangot. A Pokol szaga a kénszag, a rothadó, kénköves mennykő szaga, igaz? És valaki ebből is csinált parfümöt!

 

 

S16

Lehetne egy autó kódjele is az S16, de nem az: tudjuk, hogy már régen tanultál kémiát, és akkor sem biztos, hogy szeretted, de ha azt mondjuk Sulfur, azaz kén akkor már meglehet az S betű. De mi lehet a 16? Nos, az a kén rendszáma. A kén a periódusos rendszer 16. eleme. Ezt adta parfümnévnek (láttunk már ilyet, például Chanel N°5) a Nu-Be nevű gyártó, stílusosan utalva arra, hogy a parfümjének az alapanyaga a kén, azaz a Pokol (vajon miért írjuk nagybetűvel, talán félünk?) szaga.

A Pokol parfümje

Amikor a Nu-Bu (egyébként sejtelmes körülmények között) bemutatta az S16-ot, azt írták róla a kritikusok, hogy „A Sulfur megmutatja neked a gonoszság, és a sötétség szellemét, a parfüm maga nem más, mint a Pokolból származó sátáni elixír, mely illata olyan, mint a tátongó Földé” – jelentsen is ez bármit, főleg annak a tekintetében, hogy az illat egyáltalán nem kénes. Mielőtt elmondjuk milyen, térjünk egy kicsit az üzleti részre. Vajon mi oka van valakinek tervezni egy ilyen – egyáltalán nem a nagyközönségnek szánt – fura illatot?

A niche parfümök miatt.

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy mit jelent a niche parfüm. Marketing szempontból az a niche ami egy réspiacot fed le: ha te például cosplayezel, vagy éppen szenvedélyesen gyűjtöd a Star Warsból a Yoda figurákat akkor te egy niche piac vagy: olyat teszel, amit nem sokan, cserébe a hobbid a szenvedélyed, ezért nagy eséllyel meg fogod venni az új Yoda figurát is, és simán kiadsz nagyobb ősszeget a cosplay jelmezedért.

 

A niche parfümök is ilyenek: nem mindenkinek készülnek, nem mindenkit akarnak elérni, nem akarnak nagy márkává válni, elég nekik az, hogy egy szubkultúra ismeri. Mivel kis mennyiségben készülnek általában drágábbak, mint az átlagparfüm: az S16 ára például 160 dollár körül van.

 

 

Milyen illata van a Pokol parfümjének?

Egyetlen szóval: fűszeres. Kettővel: nagyon fűszeres.

Hiszen tele van fahéjjal, rozmaringgal, kapott egy hatalmas grapefruit fröccsöt, egy kis castoreumot (ez hódzsír), majd ebben a pillanatban árasztották el a fás jegyekkel: cédrussal, és oakfa illatával. Az S16 tehát semmiképpen nem kénszagú parfüm: de akkor miért ez a neve?

Legtöbben úgy vélik, hogy az S16 neve inkább marketingfogás miatt az, hiszen semmi köze a kén illatához, és nekik lehet igazuk: a feltörekvő illatház, egyetlen tökéletesen kiválasztott névvel, és egy hozzá épített történettel magára irányította a figyelmet.

Kattints, és nézz szét a több száz parfümünk között

 


Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés