Parfüm szakkifejezések, amiket érdemes ismerni

2018. Január 25.

Amikor parfümöt vásárolsz, találkozhatsz olyan megnevezéssel, melyekről nem biztos, hogy tudod, mit takar. Az a kisebbik gond, ha nem mered megkérdezni, hogy mit jelent. A nagyobbik az, ha az eladó nem tudja megválaszolni. Mi összeszedtük Neked, mi mit jelent a parfümvilágban.

 

Eau de: na de hogy kell kiejteni?


Majdnem minden parfüm szakkifejezés Eau de –vel kezdődik. Hacsak nem franciát tanultál, már kiejteni is nehéz, de mi itt és most megpróbáljuk a lehetetlent: az interneten keresztül megtanítjuk Neked, hogyan kell.

Szóval az Eau de –t valahogyan ó deö – nek kell ejteni helyesen, ahol a hangsúly erősen az ö-n van. Ne, ne most próbálkozz a helyes kiejtéssel, hacsak előtte körbe nem néztél jó alaposan, nehogy más azt lássa, hogy csücsörítesz a monitor előtt, és kéjesen nyögdécselsz.

A rossz hír, hogy ez csak a megpróbáltatások eleje, mert az Eau de után van parfum, toilette, és cologne. Ezzel el is jutottunk a parfüm szakkifejezésekig.

 


 

Eau de parfum, Eau de toilette, Eau de cologne: de mit jelentenek?
 

Szóval, a Parfum olyan (nagyon tömény) illóolaj keverék, melyet alkoholban oldanak fel. A neve tulajdonképp az olajtartalmát (egyben az illat erősségét) jelzi.
A Parfum a legerősebb illat (ilyenkor nincs 'Eau de' előtte), aminek az illattartalma 15-25% közé tehető. Az Eau de Parfum 8-15%-ban tartalmazza az illatot, az Eau de Toilette 4-8%-ban, míg a legkevesebb az Eau de Cologne ami 2-5%-ban.

Tehát, a Parfum, az Eau de Parfum, az Eau de Toilette, és az Eau de Cologne, az illat intenzitását, erősségét jelzi.

 

Megbonyolíthatjuk?

Vannak olyan galád parfümgyártók akik már túlléptek ezen az (egyébként is nehezen megjegyezhető) kifejezéseken, és bevezettek újabb elnevezéseket is. A Parfum de Toilette egy ilyen új kategória, mellyel ugyanazt a koncentrációt jelölik, mint az Eau de Parfüm. 
Az Eau Fraîche is egy új kategória: általában kevesebb, mint 3 százalékban tartalmaz a parfüm-olajból, ami valahová az Eau de Cologne alá helyezi az illatot.

 

Melyik a  legerősebb illat?

Minél több parfümolaj van a parfümben, annál tartósabb az illata, szóval a lista felülről lefelé haladva: Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette, Eau de Colgone, és az utolsó az Eau Fraîche (gőzünk nincs hogyan kell kimondani)

 

Melyiket hogyan használd?

Ha el akarod kerülni a túl erős illatot, akkor felülről lefelé haladva növeld a mennyiséget. Míg egy parfümből elég egész napra egy nagyon kevéske, addig egy Eau de Cologne-t érdemes naponta többször is használni, hogy mindig megfelelő intenzitású legyen az illat.
Most, hogy már ismered a parfüm szakkifejezéseket, nézz szét tudatosan nálunk.

PARFUM

EAU DE PARFUM

EAU DE TOILETTE

EAU DE COLOGNESzeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés