Givenchy - amikor legenda távozik

2018. Március 12.

Március 10-én szombaton, a Párizs melletti reneszánsz kastélyában elhunyt a világ legismertebb francia divattervezője Hubert de Givenchy. Givenchy – akinek múzsája Audrey Hepburn volt – 1952 től 1995-ig vezette a saját divatházát. A tervezőt 91 éves korában érte a halál.

a kép forrása: Youtube

Gazdagok tervezője

Givenchyről sokan, sokfélét állítottak: legtöbben a „gazdag és híres nők tervezője”-ként hívták, pedig nem ő akart azzá válni.
1952-ben volt az első bemutatója, ami után szinte azonnal Audrey Hepburn-nel kezdett el dolgozni. Givenchy ruhakollekciói tökéletesen álltak az akkor nőideálnak tartott, körberajongott holland-angol származású színésznőnek, aki előszeretettel szerepelt a filmjeiben is a tervező ruháiban.
Az Álom luxuskivitelben, vagy a Sabrina átütő sikere együtt repítette Hepburn-t és Givenchyt soha nem látott magasságokba. A francia tervező tervezett ruhákat Kennedynek, és számtalan bárónőnek, királyi családok tagjainak, hírességnek is. De ki volt ő, és miért fájdalmas az elvesztése?

 

Sanyarú gyerekkor

Givenchy gyerekkora sanyarú volt. Apja - még 1930-ban influenzában - hamar meghalt, akkor amikor a későbbi tervező még hároméves sem volt. Huberet anyja, és anyai nagyanyja (Badin) nevelte fel, akinek hatalmas gobelin gyárai voltak. A Badin családban mindenki művész volt, ezért anyai nagyanyja beíratja a 17 éves fiát a École des Beaux-Arts-ba, Franciaország egyik legjobb hírű művészeti iskolájába. 

Givenchy imádja az iskolát, és bár szeretnénk azt írni, hogy hatalmas tehetség, ám ez nem igaz. A munkái figyelemre méltók – akkor még - nem olyan magas színvonalúak, hogy berobbanjon a köztudatba. A sikert nem adják könnyen, ezért Givenchy fokról fokra veszi az akadályokat: az iskola után olyan tervezőknél kezd el dolgozni - egy bizonyos Christain Diorral együtt -, akiket pár évvel később magasan túlszárnyal.


Az áttörés

Givenchy 1952-ben érik be. Akkor nyitja meg első divatházát, és Bettina Grazianinak nevezi (vagy inkább akkor még ajánlja) az első kollekcióját. Stílusa, és munkája teljesen elválik Diortól, akinek a tervei inkább konzervatívabb, míg Givenchy mer merészet álmodni: stílusát az innováció az előremutatás, az anyagok és a színek játéka jellemzi.
Akkoriban azt mondják róla, hogy olyan tervező, aki pontosan tudja, hogy hol vannak a mai divattervezés határai, de éppen ezek azok a határok, amiket minden alkalommal kijjebb tol, lebont, ebben rejlik a nagysága.

Alig 25 éves amikor a divat városának egyik legjelentősebb, progresszív tervezője, mindezt úgy éri el, hogy mivel tőkéje nincs, a ruháit olcsó textilekből tervezi. Audrey Hepburnnel már ismert, és elismert divattervezőként találkozik a Sabrina című film forgatásán 1953-ban, és a találkozásuk örökre szól.

a kép forrása: madtime

 

Givenchy  a polihisztor

A fél világ elámul akkor, amikor Givenchy szinte a semmiből elővarázsolja az első parfümkreációját a L'Interdit and Le de Givenchy-t aminek arca természetesen Audrey, aki akkor már ünnepelt színésznő. Az innovatív, nyers illat azonnal meghódítja a világot. (Givenchy később azt mondja, hogy valószínű, hogy először, és egyben utoljára, ennél az illatnál volt világsztár a parfümének arca: ráadásul barátságból, hiszen Audrey Hepburn semmit sem kért a munkájáért).

A tervező innen szárnyal: a felső tízezer áll sorba azért, hogy nekik tervezzen, Jacqueline Kennedy Onassis, Sylvia de Waldner bárónő, Windsor hercegnője is Givenchyt visel, ahogyan Roosevelt Whitney is. A tervező 1958-ban megtervezi az ikonikus ballonkabátot, 1969-ben pedig elindul a férfi kollekciója is. A Ford Motor Company a Givenchynek ajánlja fel a legjobb sorozatát a Continental Mark-ot amelyben amerikai családok milliói utaznak minden nap a városban. A tervező a csúcson van.


A visszavonulás

A Givenchy divatházat 1981-ben ketté bontják.
A parfüm ágat a Veuve Clicquot veszi meg, a divatágát az LVMH azaz Luis Vuitton. Givenchy visszavonul a tervezéstől 1995-ben: utódai Gaillano, Riccardo Tisci (a női vonalé) és Julien Macdonald a divatszakma nagyjai. 2007 januárjában a Francia Posta egy Givenchy által tervezett Valentin-napi bélyegzőt ad ki, ez volt talán az utolsó olyan munkája melyet valóban ő tervezett.

 

A Givenchy parfümök


Mindenkinek volt egyszer (vagy lesz) Givenchy parfümje: a , a Live Irresistible, vagy a Gentlemen Only - mind olyan illatok, amikkel már minden illatszerető találkozott, és viselt.
A Givenchy által tervezett illatok egyszerre pillanatnyiak és időtlenek, egyszerre érzel belőlük egy kevés felsőbbrendű misztikumot, és a lány illatát a szomszédból: a híres tervező mindig pontosan olyan parfümöt kreált, amellyel irányt mutatott.
A többiek rendszerint csak követték, vagy megpróbálták követni.

 

Ide kattints a híres tervező legjobb illataiért

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés