Húsvét - a pacsulik kora

2017. Április 15.

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus a keresztre feszítés után győzedelmeskedett a halál felett, és feltámadt, mégis sokan inkább a locsolkodással kötik össze ezt az egyébként mozgó ünnepet, amelyikről ember legyen a talpán aki megmondja, melyik évben, mikorra esik, és miért? Ami biztos: Húsvétkor a fiúk – szagos vízzel – locsolkodni indulnak. De miért?A locsolás megtermékenyítés?


A locsolkodásnak több jelentése van. A bibliai magyarázat szerint a vízzel való hintés, utal a kereszténység jelére. Arra a legendára vezethető vissza, amikor a Krisztus megszületését hirdető jeruzsálemi asszonyokat vízzel locsolták le, hogy hallgassanak már el, ne óbégassák szerteszét a világban, hogy eljött a Megváltó.

Egy másik magyarázat szerint a Húsvét a megtermékenyítés ünnepe, köze van a termékenységkultuszhoz, és a víz inkább jelzi a nagy mennyiségű „magvat”, amellyel a srácok megpróbálják meghinteni a lányokat, mint bármi mást. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Húsvétkor tavasz van, ébred a szerelem, és annak idején ilyenkor inkább mindenki elfordult, csak ne lássák, mit tettek a fiatalok, még a húsvéti tojás is más értelmet nyer. Főleg a kókányolás miatt, ami egy igazán nemes férfias játék volt: a srácok az ajándékba kapott tojásaikat egymásnak kocogtatták (khm, érted, ugye), és amelyik tojása keményebb volt, és nem tört el, az volt az erősebb pasi.

De miért locsolkodunk illatos vízzel? 

 

Locsolkodás külnivel: az üde lányokért

A Húsvét egyik – egyébként tűnőfélbe levő – szokása a kölnis locsolkodás, amikor a szépen felöltözött fiúk elballagtak a lyányokhoz, és egészen borzasztó illatú filléres kölnivel (rózsavízzel, pacsulival) locsolták meg a őket azért, hogy el ne hervadjanak, egész évben frissek, üdék legyenek, aminek persze megint van némi erotikus tartalma, főleg azok után, hogy a srácok ezért cserébe (vagy azért, hogy NE tegyék) pálinkát és tojást kaptak.
A húsvéti „kölni" hagyománya egyébként évtizedekkel ezelőtt alakult ki, és vezethető vissza, a kölni szó pedig valóban Köln-i vízből jött, hiszen az ott oly népszerű „Kölnisch Wasser" az alapja.

 

Változó szokások: Húsvét anno

Ha extrém hagyománykövető vagy, akkor azt javasoljuk, hogy Húsvét előtt menj be a helyi bótba, vásárolj egy kifejezetten vacak illatú parfümöt, és indulj el magányosan, csapatban vagy épp a gyerekedet a hátadon cipelve az összes szomszédhoz, rég nem látott rokonhoz.
Ők majd – mert ezt kell tenniük – el lesznek ragadtatva az amúgy biztosan „jajj de cuki, atyaég mennyit nőtt tavaly óta, jajj de szép kissrác, de stramm gyerek” cuki gyerektől. aki vagy elmondja a locsolóverset, vagy nem, és kap egy kis pénzt, vagy tojást (ez utóbbiból mindenképp csokit kérj, most komolyan, mi a fenét csinálj egy lila főtt tojással?) a locsolkodásáért.

Mancika nagymama meg 4 hónapig mossa a parfümöt majd a hajából, hacsak nem köt ki az ügyeleten, azoktól az allergén cuccoktól, ami a kettőszáz forintos locsolókölniben lesznek. Sokat spórolhatsz (jövőre), ha most elteszed a maradék kölnit (írj magadnak egy évvel későbbre emlékeztetőt, hogy hova tetted, bár ki tudja, mikor lesz jövőre Húsvét) és majd ezzel sem kell foglalkoznod.
Vagy, csináld másként.

 


 

Locsolkodj úgy, mintha 2017 lenne

A világ változik: ahogy mostanában nem locsolsz le minden szembe jövőt 15 liter jéghideg kútvízzel a 8 fokban  - boldogan kurjongatva, kalap mellé tűzött bokrétával - úgy nem feltétlen kell 200 forintos pacsulival sem locsolkodnod.
Ha mindenképp mész (mert elkerülhetetlen), akkor azt javasoljuk, hogy mielőtt ellopnád a feleséged (anyukád) parfümjét, szerezz egyet be tőlünk, és locsolkodj azzal.
Ez kiemel a tömegből, Manci nagymama sem kerül estére az ügyeletes orvos karmai közé, és lehet, hogy nem a lila tojást kapod (vagy a fiad), hanem előkerül a  hátsó szobából a csokitojás, vagy az igazán minőségi csokinyuszi is. (És biztos nem 300 forintot kap majd a fiad)

Ha idén mész locsolkodni, akkor kattints ide és rendeld meg azt a parfümöt amelyik... és most figyelj, adunk egy tippet.
Rendelj olyat, amelyik a feleséged, barátnőd kedvence (őszintén, minek Neked egy női parfüm) és a locsolkodás után, add oda neki ajándékba - imádni fogja a meglepetést.


Te, melyik parfümünkkel mennél locsolkodni? Kattints IDE >>>


Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés