Az 5 legkülönösebb parfüm összetevő

2018. Március 29.

Valószínűleg még soha nem olvasgattad végig azt, hogy milyen összetevőkből áll a testápolód, a tejed, a víz, vagy akár a szombati ebéd halrudacska: ha pedig ezekkel nem tetted meg, miért tetted volna meg a parfümöddel? Pedig találnál közöttük igazán különös, bizarr összetevőket. Összeszedtünk Neked néhányat.

 

Egy jó tanács

Arra kérünk, hogy csak akkor olvasd tovább a cikket, ha semmiképp és semmitől nem riadsz vissza, mert elképesztő különös parfümösszetevőket mondunk Neked. Néha ijesztőket. Nagyon fontos, hogy bár bizarrak is akadnak, ezekből az összetevőkből nagyon kevés van a parfümben: nem kell aggódnod. Szóval? Felkészültél? Biztosan? Akkor figyelj.


5: A pézsmaszarvas mirigye

Sok (férfi) pézsmaszarvasnak van khm… puncija is, a lábai között. Azért, mert ezzel vonzzák magukhoz a nőstényeket: konkrétan a puncijuk által termelt illattal fröcskölik a fákat, a növényeket, magukat a lányokat, amitől állítólag a nőstényeknek jobban van kedvük párosodni. Ez az illat (ezt egy mirigy választja ki) alapvetően elképesztően büdös, de több ezerszeres hígításban citrusos illata van. Na, ezt az illatot teszik bele a parfümökbe, már 1930 óta.
Kapaszkodj meg: a világ egyik legkedveltebb parfümjének a Chanel N°5-nek ez az alap illatjegye. 


4: A dimethyl szulfid

Ez most nem sokat mond, hacsak nem vagy kémikus, de máris elmondjuk mi ez: a dimetil szulfid egy szinte oldhatatlan, elképesztően büdös cucc, a vöröshagyma alap illata. (Éppen ezért is illan el hamar). Ez rengeteg parfümben van, mert nagy arányban hígítva (éterben) kellemes rózsa illata van. Ha éppen nem parfüm adalékanyag, akkor is hasznos, hiszen olyan büdös, hogy a földgázt ezzel „szagosítják”, hogy lehessen érezni. Nagyon sok parfüm egyik összetevője a dimetlil szulfid (és csak reméljük, hogy arra nem írják rá, hogy 100% természetes alapanyagokból van)


3: A bálnasperma, bálnaköpet

Arról már írtunk, hogy az ámbra egy különös parfümalapanyag. Az ámbra (nem tudjuk szebben leírni) a bálna ondója és a köpete megkövülve, miután éveket tölt a tengerben. Ha ez az anyag friss, akkor olyan undorító a szaga és az állaga, amilyenre most gondolsz. Ha viszont eltölt pár évet a tengerben, megkövesedik, akkor annyira sok parfüm alapanyaga, hogy ahol azt a szót látod, hogy „amber” ott szinte biztosan van belőle. Nem kevés. És ezt fújod magadra. 


2: Az indol

Még egy olyan vegyi anyag, amit nem szeretnél a parfümödbe: az indol. Bár a természetben is megtalálható sok növényben (például a jázminban, liliomban) Így már most tudod, milyen illata is lesz a parfümnek amiben indol van. De nem az a baj az indollal, hanem hogy (szinte) hallucinogén: ha sok indolt lélegzel be, az szerotonint fog termelni az agyadban, amitől boldog leszel, és ez addiktív lesz, mert újra és újra akarod. Bár az indol virágokban van, virágos illatot ad, és ebből sok kell, ezért szintetikusan állítják elő az eredeti virágillatot, ami pedig boldogsághormont termel. (Csak hogy ennél is konkrétabbak legyünk: az LSD-ben például rengeteg indol van)


1: Szkatol

Na ez a legdurvább: ha rákeresel, annyit fogsz megtudni róla, hogy egy vegyület, de olyan mintha nem is létezne: mintha mindent, amit tudni lehet róla, törölnének az internetről. Elképesztően büdös, de csak addig míg más vegyületekkel nem kombinálják. Ígértük, hogy minden undorító lesz, ez a legundorítóbb: a szkatol az emberi fekáliában van, ettől is ilyen büdös sokszor, de ha az út szélén egy olyan megdöglött állatot találsz egy meleg nyári napon, aminek penetráns dögszaga van, az is a szkatol miatt van. És ezt belerakják a parfümödbe. Te pedig magadra fújod.

Oké ezek után fura, de kattints, szuper illatú parfümökért >>

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés