Az illat hatalma

2015. November 06.

Az orrunk remek érzékszerv, hiszen több mint 10 000 illatot tud megkülönböztetni. Ezek közül alig 200-300 olyan illat van, amelyik valamilyen reakciót vált ki belőlünk.

Ha akár csak egy kicsit is kételkedsz abban, hogy az illatoknak hatalmuk van feletted, ez a cikk Neked szól!

 

Vegyél részt a kísérletünkben!

Mielőtt bebizonyítjuk Neked, hogy az illatok képesek Rád hatni, megmutatjuk hogyan hatunk rád, egy másik érzékszerveden keresztül. Gondolj egy vakítóan sárga gyümölcsre. Arra, amit általában a teádba teszel, de tökéletesen kiemeli a halak ízét is. Igen. Mi is a citromra gondolunk. A savanyú citrom ízére.

Az emberek nagy többségénél - amikor a citromra gondol - megindul a nyálelválasztás. Elég leírni, hogy citrom (vagy akár egy képen megmutatni a gyümölcsöt) azonnal nagyot fogsz nyelni, szinte érzed a szádban az ízét. Igen, tudjuk, hogy sokszor írtuk le a citrom szót. Pont azért, mert hatni akarunk Rád.

Nos, túl vagy a nagy nyelésen? Érzed már a citrom savanyú ízét a szádban? Lehet, hogy eszedbe jutott egy idillikus kép is, ahogy jéghideg citromos vizet iszol egy tengerparti nyaraláson?
A citrom, az emberek nagy többségére ugyanígy hat, mint Rád.

Hatnak rád az illatok!

Akkor felsorolok most Neked néhány illatot, melyek hatnak rád, ha már megtapasztaltad. Gondolj arra az illatra, amit egy kiadós meleg, nyári zápor után érzel. Az az ózon illata. Ha volt már a kezedben baba, pontosan ismered a babaillatot. A sós tengeri levegő „utánozhatatlan” illatát érezted már? Egy májusi hajnal összetett illata, a kertes házadban? A saját lakásod „illata” amitől úgy érzed, jó hazaérni? A meleg, frissen sült kenyéré, a pékségben? Ezek az illatok mind-mind hatnak rád.

Hogyan hatnak az illatok?

Nagyon egyszerűen: az agyad, és az orrod, összeköttetésben áll egymással. Ezért ha megélsz/átélsz egy helyzetet, az agyad, az illatot élménnyé varázsolja, összeköti az átélt eseménnyel. Akkor is ha az élmény pozitív, és akkor is ha nem. Ha negatív az élmény, azt a továbbiakban megpróbálod elkerülni: az agyad ösztönösen „megvéd” tőle. Ha pozitív az illat, és az esemény: akkor az élmény vonzó Neked, ezért minél többször szeretnéd átélni.

Az illatok érzéssé válnak

Ha elhiszed, hogy az illatok hatnak rád, azonnal megérted az illatmarketinget, mert olyan is van. Egyből világossá válnak olyan fura dolgok, minthogy vajon miért van a pékség a hiper, és szupermarketekben 2 napi járóföldre a bejárattól? Miért sütnek a legtöbb nagy boltban grillcsirkét? Igen, azért, mert arra visz majd az orrod, és elmész 50 000 másik termék mellett. Miközben éhes leszel, és többet fogsz vásárolni. Mert a pékség finom, az illata jó: oda akarsz menni, a grillcsirke pedig eszedbe juttatja az ebédidőt.
Így már nem lep meg Téged az sem, miért van az, hogy vannak boltok, ahol szeretsz jó sokáig nézelődni: valószínűleg azért, mert nyugtató (mondjuk levendula) illattal árasztják el. És ha emellett még lassú, nyugtató zene szól: biztosan több időt töltesz a boltban, mint a másikban, ahol ezeket az eszközöket nem vetik be.

A parfümök: te kis gaz, csábító!

Természetesen a parfümöket (amikben nagy koncentrációban találhatóak az illatok) Te is arra használod, amire a nagyáruházak - például - a pékségek illatát.
Tudat alatt, nem azért használsz parfümöt, mert egyébként nem lenne elég jó az illatod. Hanem azért, mert ki akarsz tűnni, és igen, azért, mert hatni akarsz a környezetedre.
Már az is egy jel, és döntés, hogy milyen parfümöt használsz: a fás nehéz, komoly illatok (kattints ide, megmutatjuk mire gondolunk) többek között a bujaságot mutatják. A friss citrusos (nézd meg őket), a lazaságot. A virágillat a könnyedséget (itt találsz virágos illatokat) és így tovább.
Lehet, hogy Te azt hiszed, te választod ki a parfümöt, de ez nem teljesen igaz. A tudatalattid választ, és az orrod jelez vissza, amikor sok parfümből kiválasztod azt, ami épp tetszik.

És még egy dolog, ami igaz a legtöbb emberre: az első parfüm, a legelső, amit vettél, mindig vissza fog térni Hozzád. Biztos, hogy pár évente megveszed újra, és újra: mert pontosan emlékszel az első … pasira …. lányra …. az első éjjelre …. az Anyukád illatára …. a lakásod illatára .… a kedvenc virágod illatára .… és az első parfümöd illatára is: hisz mind erős érzelmeket váltanak ki belőled.

Mi volt a te első parfüm (illatod)?  Nézd meg, hátha nálunk még kapható!

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés