Karácsonyi illatok eredete: a fahéj és a narancs sikerének nyomába eredtünk

2018. December 15.

Biztosan a Te otthonod is fahéjtól, narancstól, esetleg méztől, gyömbértől, szegfűszegtől illatozik karácsony környékén. Sütemények, teák, forralt borok alkotói, fűszerei ezek, amelyek minden alkalommal meghitt, ünnepi hangulatot varázsolnak. De miért pont az említettek lettek a karácsony ikonikus illatai?

Utánajártunk, elmeséljük.

 

Téli orvosságok

A szegfűszeg például egy igen erős, természetes antibiotikum, a méz és a gyömbér kombinációja pedig minden torokbaj leggyorsabb elűzője, de a többiek sem szegények hasznos, gyógyító erejű hatóanyagokban. A felsoroltak közül több is amiatt lépett elő a tél meghatározó illataként, mert a hideg ellen, a megfázásos időszakokban hatékony természetes gyógymódot jelentettek, már a régebbi korokban is.

 

Sokoldalúak és vonzók

A citrusfélék, köztük a narancs is a XVII. századtól számítanak populárisnak Európa középső részein, amióta Franciaországban és Angliában télikertekben kezdték nevelni a magas vitamintartalommal, és csodás aromával is rendelkező gyümölcsöt.

A narancs különlegessége sokféle felhasználhatóságában rejlik: húsa mellett igen könnyen készíthető belőle lé is, héja kandírozott formában finom édesség, illetve szintén a héjából préselhető olaj népszerű illóanyag, így kozmetikumok, parfümök alkotója is. 

A fahéjat afrodiziákumként tartották számon a régi időkben, így szinte értékesebbnek számított, mint az arany. Meleg, enyhén csípős illata és íze egy kis tüzet csempésznek a zord, téli időszakba. Nem véletlen, hogy kávétól a süteményekig és hústöltelékekig, szinte mindenhez adunk egy kicsit belőle a karácsonyi szezonban.

Ezek mellett egyébként minden édeskés, süteményhez köthető illat népszerű ilyenkor, hiszen jólesik a léleknek…
Vanília, karamell, csokoládé, és persze, a szegfűszeg mellett népszerű még az ánizs és a szerecsendió is, mivel mindkét fűszer melengető hatással bír.

 

 

Érezd magadon a karácsony illatait!

Természetesen a karácsony aromái számos parfümben is fellelhetők. A forró, intenzív összetevőket leginkább az orientális illatokban érdemes keresned. Mutatjuk, mit fújj magadra karácsonykor, ha igazán illeszkedni szeretnél az ünnep hangulatához!

Hölgyeknek:

Gyömbér és fehércsokoládé az illat-összetevők közt – Bvlgari Omnia

Fahéj és szegfűszeg az illat-összetevők közt – Estée Lauder Cinnabar

Narancs, vanília és szegfűszeg az illat-összetevők közt – Kenzo Jungle

Mandarin, narancs és praliné az illat-összetevők közt – Mugler Innocent

 

Uraknak:

Mandarin, narancs és ánizs az illat-összetevők közt – Givenchy Pí

Narancsvirág és szerencsendió az illat-összetevők közt – Armani Code Profumo

Fahéj és szegfűszeg az illat-összetevők közt – Boss Bottled Oud

Szerecsendió és szilva az illat-összetevők közt – Calvin Klein Obsession


Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés