Hogyan készül a kedvenc illatod? Íme, egy kis parfümkészítés-kisokos
Egy parfüm ma a virágos rétek és boszorkánykonyhák helyett kémcsövekben és laboratóriumokban készül, és számos szakértő komoly háttértudását igényli az összeállítása.
Mi minden van egy parfümben?
- alkohol,
- természetes illóolaj/illatanyag – lehet növényi vagy állati,
- víz,
- mesterséges illat összetevő.
Na jó, egy kicsit azért mégis a mezőkön és réteken indul az illatok története, hiszen a természetes, növényi eredetű illóolajokat itt gyűjtik be a szakemberek.
Gyümölcsökből, magvakból, virágszirmokból, fűszerekből nyerik ki őket, és innen kerülnek be a laboratóriumokba.
Ezek az olajok három fő kémiai összetevővel rendelkeznek: szénnel, hidrogénnel és oxigénnel, és az összetevők arányának változtatásával, magán az illaton is lehetséges módosítani.
Ezen a ponton lépnek be a képbe a parfümmesterek, akik a kémcsőben található illatokat variálva hoznak létre illatkompozíciókat. Parfümmesternek lenni persze nem mindennapos foglalkozás: 6 éves képzés eredménye.
Érdekesség: Olyannyira különleges szakmának számít „orrnak” lenni, ahogy viccesen hívni szokás a parfümmestereket, hogy szabadúszóként nem is nagyon foglalkoztatják őket, mert túlzottan drága volna.
Mik azok a mesterséges illatanyagok, és miért van szükség rájuk?
A természetesek értelemszerűen az illólajak, amelyek közül számos igen olcsón hozzáférhető, így nem kell „műillattal” helyettesíteni őket – tipikusan ilyenek például a citrusfélék héjából nyerhető illóanyagok. Továbbá, az állati illatanyagok is, mint a pézsma vagy az ámbra.
A természetes megnevezés persze, mindig csak magára az eredetre vonatkoztatható, hiszen, lássuk be, miután a kémcsövekben számos módosításon keresztülmennek, már egyáltalán nem a „nyersen” tálkába sajtolt formájukban találkozunk velük az üvegekben.
A mesterséges illatok az 1800-as években jelentek meg először, és 100%-ban kémiai úton kísérletezték ki, állították elő őket.
Mielőtt bárki is felhördülne, alapvetően azért fontosak ezek az anyagok, mert a kozmetikai ipar rengeteg természetes forrást használna fel abban az esetben, ha minden gyümölcs vagy virág illata „eredeti” lenne, azaz természetes forrásból származna.
Az említett állati illatanyagok pedig, mint a pézsmaszarvas váladékából származó pézsma, vagy az ámbráscet megkeményedett gyomornedvéből nyerhető ámbra, állatvédelmi okokból szorulnak mesterséges helyettesítésre.
A parfümök összetevőinek jelentős hányada önmagában egyébként kellemetlen, sőt, rettentően büdös szagú… Illattá válásuk kulcsát a parfümmesterek őrzik maguknál.
A parfümkészítésben természetesen, akár számos más területen, a XX. század hozta meg az igazi technológiai fellendülést, és nagyon-nagyon sok tudós munkája van abban a mai napig, hogy most rendkívül széles palettáról válogathasson bármely illatkedvelő.
Nézz körül most a mi kínálatunkban, hiszen nálunk mindig kedvező árakon válogathatsz a legmagasabb kategóriát képviselő parfümök közül is.
Kíváncsi vagy, a Te kedvenc illatodat mi minden alkotja? Webshopunkban a parfümök adatlapjairól ezt is megtudhatod.