Pacsuli: az illat, ami nem ezt érdemelné!

2017. Május 23.

A pacsuliról mindenkinek egy olcsó, majdhogynem büdös, erősen tolakodó, irritáló olyan illat jut eszébe, amit ha lehet, nem akar érezni sem magán, sem senkin. A pacsulit mindenki szeretné elkerülni, pedig szegény pacsuli nem ezt érdemli. Ráadásul lehet, hogy Te is éppen használod :)

 

Mi a pacsuli?


A pacsuli egy növény. A növény neve eredetileg 2 szóból állt: az egyik szó a patchai, (mely zöld színt jelent) a másik az ellai, amelyik jelentése levél. A pacsuli szó szerint fordításban tehát zöld levél. A növény egy gyógynövény, mely Indiában őshonos. Akár egy méter magasra is megnőhet, és hófehér vagy lila virága van. Ha megszárítják a leveleket, majd megerjesztik, a pacsuli zöldes-barnás levet enged. Ennek az olajszerű anyagnak, amit kapunk, erősen édeskés, balzsamos, fás, nehéz illata van. Az az egyik legérdekesebb, hogy a pacsuli növény minden egyes levelének más és más illata van. Kiemelten fontos az olaj elkészítéséhez a legfelső néhány levele, mely az illat eszenciáját adja.

Napóleon kedvenc illata


Szegény pacsuliról az a hír járja, hogy olcsó is és büdös is, meg ciki is, de ez nem igaz.
Olyannyira nem, hogy állítólag Bonaparte Napóleon fedezte fel, ő hozott magával pacsulival átitatott kendőket egy egyiptomi útjáról. Abban az időben a pacsuli a királyok, hadvezérek elit illata volt, és az is emelte fényét, hogy a misztikus keletről származott. Egészen sokáig a 19. század közepéig csak Egyiptomból importálták a kedvelt illatot, és a pacsuli sikere töretlen volt: a viktoriánus korban például a legkedveltebb illatok egyike volt, használták nehéz parfümökhöz és potpurrikban is, mígnem elérkezett hippik kora…
  


A pacsuli hanyatlása


A hippik – már 1950-1960 körül járunk – felfedezték, hogy a pacsuli illata – főleg hatalmas adagokban használva – pont megfelelő nekik két dologra: arra, hogy eltűntessék a marihuána illatát, melyek a hippik előszeretettel használtak, illetve arra is, hogy leplezzék azt a rossz szokásukat, hogy nem szeretnek fürdeni, és elnyomja a pacsuli a testszagukat.
Marketingszempontból ez a pár év volt a pacsuli halála: Napóleon kedvenc illatából, marihuánát szívó, mosdatlan fiatalok illatává vált. Ebből szegény pacsuli azóta sem tud kikecmeregni: a mai napig pejoratív értelemben használjuk a pacsuli szót, azokra az illatokra, mely olcsó, és büdös, és nem szeretjük.
A pacsuli szinte szinonimája az igénytelenségnek.


Azt hiszed nem használsz pacsulit?


Az ember mindig a legutolsó emlékekre emlékszik élénken. Ezért mindenki ódzkodik a „pacsuli” illattól, és sokan kerülik azokat a parfümöket melyek „pacsuli” illatúak. De vajon tényleg el lehet kerülni a pacsuli illatát?

Pacsuli az alapillata több olyan népszerű parfümnek, amiről nem is gondolnád, hogy egyáltalán van benne. A Miss Dior (Christian Dior), Aromatics Elixir (Clinique), Kouros (Yves Saint Laurent), mind-mind pacsuli alapillatra épülnek.

Talán kevésbé meglepő, hogy sok pacsuli van a keleties illatú parfümökben. A Jicky-ben (Guerlain) a Gentlemanben (Givenchy), az Angelben (Thierry Mugler), de használja a Dior is (Miss Dior Cherie és Dioressence), sőt Rive Gauche Pour Homme az Yves Saint Laurent-től is sok pacsulit tartalmaz.

És amire soha nem gondoltál: a Chanel 5 ikonikus illatának is az egyik alkotóeleme a pacsuli. De tudjuk fokozni: Tom Fordnak van egy parfümje amelyiknek a neve egyszerűen: White Patchouli, azaz Fehér pacsuli. Valószínűleg a fehér szót a pacsuli virágának színe ihlette a parfüm nevének kigondolásakor.

Tudtad, hogy a pacsuli gyógyszer?


Hadd adjunk még egy piros pontot a pacsulinak, ugyanis a pacsuli olajnak többféle ismert gyógyító hatása van: vérnyomás problémákra, anorexiára, és hasmenés ellen is használják. Sőt, ha a pacsuli olaját a bőrödbe dörzsölöd, csökkenti a narancsbőrt, feszesebbé varázsolja a bőrödet.


Csinálj otthon pacsuliból parfümöt


Egy extra tipp, és érv a pacsuli mellett: mivel erős az illata, elég belőle pár csepp, ahhoz, hogy bergamottal, narancsvirággal, erdei fenyővel összekeverve elkészítheted belőle a saját, erős, keleti illatú parfümödet akár otthon, házilag is.

Ha nincs kedved saját parfümöt kreálni, nézz szét a webáruházunkban, és vedd meg készen :)
Kattints ide, ha női parfümöket keresel >>   és ide, ha férfit >>

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!


Újdonságok

betöltés