Parfüm, halott illatból

2015. Április 30.

Azt eddig is tudtuk, hogy a francia parfümkészítők legendás illatkreációkat képesek alkotni, elég, csak Chanel-re, Dior-ra, vagy a Lancome-ra gondolni, de az, amit egy francia cég kitalált, minden eddigi képzeletünket felülmúl. Az ugyanis a tervük, hogy a halott hozzátartozók ruháiból, a ruhákon maradt illatanyagból készítenek parfümöt.

A test illata


Azt, hogy a testünk által kibocsátott illat egyedi és megismételhetetlen már számtalan kutatás bizonyította. Legutoljára arról lehetett olvasni, hogy bátor anyukák feladata az volt, hogy a csecsemőjüket kellett azonosítaniuk, bekötött szemmel, kizárólag az illata alapján. Meglepő, de nagy százalékban sikerült is kiválasztaniuk a saját babájukat. Azt is tudjuk, hogy a férfi, és a női test olyan illatot bocsát ki, amelyet egy jó orrú ellentétes nemű ember „dekódol”, így abból lehet következtetni arra, mi a „szándéka” a másik félnek. Tudjuk azt is, hogy amíg a saját izzadságunkat nem érezzük kellemetlennek, másét igen.

Illatszociológia


Addig tehát teljesen érthető a francia cég elgondolása, hogy ha megismerjük, tetszik, és szeretjük is érezni a hozzátartozóink illatát (vagy legalábbis elfogadjuk) és ezek belőlünk érzelmeket váltanak ki, hatnak az agyunk megfelelő központjára, ez emlékeket idéz fel bennünk. Az emlékek – mivel közeli hozzátartozónkról van szó – legtöbb esetben pozitívak. Katia Apalategui az emberi szagok reprodukálásáról szóló ezen elméletét a Le Havre-i egyetemmel együttműködve emelte egy teljesen új szintre: azt állítja, hogy a halott hozzátartozók illata segít feldolgozni a gyászt.

Hogyan működik?


Minden ember ruháján átlagosan 100 féle illatanyagot lehet találni. Természetesen ebbe beleszámít a környezet illatától kezdve a saját testének eredeti illata, a szappan, a dezodor, amit használt, de akár az orgona illata is amelyik bokor mellett éppen elment. Ez az illatanyag 4 nap múlva parfüm formájában, minden további nélkül reprodukálható: akár élő, akár halott ember ruhájáról beszélünk. Az illat pedig teljesen egyedi. Csak rá jellemző.

Mi értelme van ennek a morbid ötletnek?


Az adott ember illata erős érzelmi töltetet vált ki azokból, akik szerették, szeretik. Kutatók szerint az elmúlás, a halál feldolgozását segíti, hogy a szeretett ember illata ott marad, bármikor úgy érezhetjük: velünk van. Bár sokak szerint ez a hatás épp ellentétes, hiszen, állandóan feltépi a fájdalmas sebet, vannak, akik szerint ez inkább segít. Mindenesetre a francia cég, bármely ember egyedi illatát, egyedi parfümét el tudja készíteni 560 Euro összegért. A jó hír, amely kicsit segít megérteni a morbid ötletet az, hogy ha túllépünk a szenzációhajhász ötleten, könnyű látni, hogy bármilyen illatot elkészítenek. Nem csak a halottakét. Egyébként: bármilyen illat, mindenki bőrén egyedivé válik: úgyhogy ha egyedi illatot szeretnél, nézz szét nálunk, hiszen bármilyen illatot is választasz, máshogy fog rajtad állni, mint máson.


A női parfümöket itt találod, a férfiakért ide kattints.

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés