Miért is szagolgatunk kávét parfümválasztáskor?

2015. Június 08.

Biztosan láttad már, hogy a parfümériákban a parfümök mellett ízlésesen ki van helyezve egy tálba kávé, melyet előszeretettel szagolgatunk. Te is így teszel, mások is. De tudtad, hogy miért csinálod? Most elmondjuk!


Mire jó a kávé?

Azt, hogy a kávénak élénkítő hatása van, évszázadok óta tudjuk, éppen ezért fogyasztjuk. Bonyolult kémiai leírások helyett elég annyit tudni, hogy a kávé élénkít. Punktum. Ha megiszod, élénkebb leszel. Sőt, egyes kutatások - amik a New Scientistben is megjelentek -  már azt bizonyítják, hogy a lefőzött kávé illata is elég: szóval, ha régimódi vagy, idd meg a reggeli kávédat (ízlés szerint) ahogy eddig, ám ha nagyon szereted az újdonságokat, fogadd el azt az eddig ismeretlen felfedezést, hogy meg sem kell innod a lefőtt kávét: már az illata is élénkít. (Legalábbis japán tudósok 16 patkányt tartottak 24 órán keresztül ébren úgy, hogy csak a frissen főtt kávé illatát szagolgathatták). Na, de hogy jönnek ide a parfümök?

A kávé mint illatsemlegesítő

A parfümériák azonban nem azért használják a kávét, és a parfüm vásárlásakor sem azért kell a kávét szagolgatnod, hogy élénk maradj, netán nehogy elaludj a parfüm választásának izgalmában. Ennél egyszerűbb a megoldás. Ha megiszod a lefőzött kávét, akkor élénkít. Ha csak a kávészemeket szagolgatod, az orrodat fogja élénkíteni. Szóval, amikor állsz, és a barátnőd már a tízedik édes illatot szagolja végig, és még mindig nem tudja eldönteni, hogy Gucci, vagy Lancome, netán az Armani a hozzá legjobban illő illat: igaza van. Tényleg nem tudja eldönteni, hiszen a parfümök erős illatúak. Nem minden nap szagolsz egyszerre tízféle, édes, erős vagy éppen fás, netán mentás citromos illatot. Ezért az orrod azt mondja: na, oké, elegem van. Leállok.

Hogyan semlegesíti a parfümillatot a kávé?

Kevesen tudják, de amikor parfümöt szagolsz, iszonyatos „sokkhatás” éri a szervezeted, hiszen minden parfümnek 3 illata van: az első a fejillat. Ezt érzed azonnal. Ezt követően a szívillatot, amit akkor mutat meg a parfüm, amikor a fejillat elillan. Ezek után- amikor az orrod azt hiszi fellélegezhet -  megérkezik az alapillat. Ha sok parfümöt végigszagolsz, 15-18 illatot érzel, pillanatok alatt: nem csoda, hogy az orrod kiakad. A kávé ebben segít, mert ha beleszippantasz a kávéba, az orrodban teljes más területeket is felszabadít, mint eddig. Na, ok: ezt magyarázzuk meg. Az orrod úgy működik, parfümválasztás esetében is, mint máskor: ha egy illat egy ideje fennáll: az orrod megszokja. És már nem érzed. Ekkor kell a kávé, ami azt mondja az orrodnak: hé, figyelj csak, én vagyok a kávé, kicsit most kitisztítalak, és felébresztelek: tehát érezd csak ezt az erős, és jó illatot: egyszóval dolgoztat.

A kávé nem illatsemlegesítő!

Felejtsük el azt a tévhitet, hogy a kávé illatsemlegesítő: mert nem az. Ellenkezőleg. A kávé épp azért van, hogy az orrod felébredjen, 100%-kal dolgozzon, folyamatosan, addig, amíg te ki nem választod a kedvenc parfümödet. Dehogy semlegesíti az illatokat! Ha azt tenné, beleszagolnál a kávéba, és tehetne eléd az eladó bármilyen parfümöt: egyáltalán nem éreznéd az illatát. Hisz épp most semlegesítetted az orrod :)

Egy kísérlet parfüm választáskor

Mindig van aki kételkedik, ezért a Berkeley Egyetemen elvégeztek egy kísérletet: megszagoltattak emberekkel női, és férfi parfümöket úgy hogy az egyik csoport illatmentes levegővel tréningezte az orrát amíg a másik csoport kávéillattal: és a kísérletből kiderült, hogy aki kávét szagolgatott, sokkal erősebben érezte a parfümök illatait, mint aki vizet. Nos, ezért szagolgatunk kávét.
Azt ugye tudod, hogy minden illat mindenki bőrén egyedivé válik: úgyhogy ha egyedi illatot szeretnél, nézz szét nálunk, hiszen bármilyen illatot is választasz, máshogy fog rajtad állni, mint máson.


A női parfümöket itt találod, a férfiakért ide kattints.


Akciós parfümöket pedig itt találsz

Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés