Így fejlődött a parfümipar

2018. Szeptember 18.

Ha valaki feltalálta volna az időgépet, akkor ebben a pillanatban visszarepítenélek az 1300-as évekbeli Magyarországra, ahol éppen az Anjou uralkodóház alapjait teszik le, miközben Erzsébet királyné feltalálja a Magyar Királyné Vizé-nek elnevezett parfümöt, amit ma már úgy írnánk le, hogy „virágos jegyek jellemzik”. Merthogy leginkább virágesszenciát tartalmazva nyomta el korabeli lányok, asszonyok szagát. Azóta sok minden változott a parfümiparban.

 

 

Egyiptom, Görögország, Párizs

Biztosan láttál már olyan filmet, amiben – kivétel nélkül minden esetben csodaszép, üde, és fiatal – egyiptomi királynők sétáltak az udvartartásukkal. Szinte érezni lehetett a filmvásznon keresztül a levegőben terjengő tömény, keleti illatokat, igaz?

Nos, nem tévedtél nagyot, mert az első (komolyabb) parfümöket az egyiptomi társadalom gazdag, elit rétege használta. Tőlük vették át a perzsák, majd idővel a görögök.
Ezek az illatok már kisebb „parfümériákban” készültek, a rendelkezésre álló alapanyagok (ma fennen hirdetnénk, hogy organikus) alapján erős illatok voltak, hiszen keleten, délen járunk.

Érdekesség, hogy régészek nemrég fedeztek fel egy majdnem 4000 éves parfümgyárat Cipruson. A leírásokból az is kiderült, hogy a kedvenc alapanyagok a koriander, a babér, a mirtusz, a levendula voltak. A parfümök aztán lassan elterjedtek az egész világon, bár egy ideig a parfümöket elsősorban vallási szertartásokhoz használták. 


Az édes illatok évszázadai

A „parfümhasználat” (és azért tettük a szót idézőjelbe, mert ezek inkább illatosított vizek voltak) gyorsan terjedt, persze először csak keleten.

Az iszlám kultúra jelentősen hozzájárult a nyugati illatszerek fejlődéséhez két jelentős területen: az illatok kivonásának tökéletesítésével, a gőzlepárlással és új nyersanyagok bevezetésével.

A pálmát, a rózsát, és a borostyánt használták legfőképpen. A kereskedelemben számos illatos virágot és gyógynövényt is a muszlimok termesztettek - a rózsa és a jázmin ebben a régióban voltak őshonosak, és sok más növényt- például a keserű narancs és egyéb citrusfákat - a Közel-Keleten sikeresen lehetett termeszteni.

Ezek ma is fontos összetevők a parfümiparban. 


A modern kor magyar parfümje

A parfümkészítés már a XIV. században ismert volt Európában, részben az arab hatások miatt. Végül mi, magyarok mutattuk és készítettük el a világnak az első parfümöt.

Az első modern parfüm alkoholos oldatban kevert illatosított olajokból készült 1370-ben, és Európa-szerte ismert volt Magyarország vízként. Az parfümök aztán hamar elterjedtek, imádták például a reneszánsz Olaszországban. A XVI. században Catherine de 'Medici személyi parfümőre, Rene le Florentin Franciaországból szállított alapanyagokat.

A parfümök a virágkorukat élték (szó szerint, mert a legtöbb illat virágos, könnyed volt).
Az éles váltás az elmúlt két évszázadban történt meg, amikor az eljárások kifinomultak, a vegyészeti ismereteink tökéletesedtek, így már több ezer parfüm, és illat közül tudunk választani manapság.

 

Neked melyik a kedvenc illatod? Kattints, lehet, hogy épp nálunk találod meg.


Szeretnél hasonló témákról olvasni? Parfüm Éden Magazin

Kérd most!

Újdonságok

betöltés